🎨 Mākslas interesentiem un kultūras pazinējiem Berlīnē ir iespēja tikties ar Latvijas mākslu prestižajā Haus der Kulturen der Welt jeb “Pasaules kultūru nams” atklāta izstāde “Gluži kā mēs slēptu sauli stāstu jūrā”, kuras ietvaros eksponētas četras latviešu mākslinieka Ausekļa Baušķenieka gleznas no Zuzānu kolekcijas un kas skatāma līdz 2024. gada 14. janvārim.

🧑🏼‍🎨 Auseklis Baušķenieks (1910-2007) Latvijas mākslas ainā izceļas ar tikai sev raksturīgu izteiksmes veidu. Mākslinieks gleznas veidojis kā laikmeta piezīmes, kur atrodami sirreāli iestarpinājumi un absurdas situācijas centrā ievietojot sava laika cilvēku. Viens no retajiem, kas uzdrošinājies stājmākslā ienest ironiju un satīru, liekot nevilšus pasmaidīt par sadzīviskām ikdienas nebūšanām, kā arī sociāli ekonomiskām vai politiskām norisēm.

Haus der Kulturen der Welt zināms kā telpa, kur tiek izstādīta internacionāla māksla. Šī izstāde un pētnieciskais projekts savij un aizvien papildina mākslinieku, kuratoru, rakstnieku un lokālo tradīciju zinātāju stāstus, kuros atklājas dažādas paralēli eksistējošas pasaules. 

🖼️ Haus der Kulturen der Welt Berlīnē ir starptautiskās laikmetīgās mākslas centrs un aktuālo norišu un diskusiju forums. Tajā tiek izstādīti mākslas darbi no visas pasaules, īpašu uzmanību pievēršot kultūrām un sabiedrībām ārpus Eiropas. Haus der Kulturen der Welt veido starpdisciplināru, Eiropas mērogā unikālu multimediālu programmu, kuras būtiska iezīme ir vizuālās mākslas, mūzikas, literatūras, skatuves mākslas, kino, akadēmisko diskusiju un digitālo mediju mijiedarbība. 

Par Zuzānu kolekciju:

Krājumā ietilpst vairāk nekā 30 000 glezniecības, grafikas, tēlniecības, dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina priekšmetu, un tā ir lielākā privātā Latvijas mākslas kolekcija pasaulē. Krājums aptver mākslu, kas radīta, sākot no 19. gadsimta beigām līdz pat mūsdienām (tostarp ir arī klasiskā modernisma un padomju perioda mākslas darbi). Kolekcijā iekļauti gan Latvijas mākslas vēsturē atzīti mākslinieki, gan mazāk pazīstami nonkonformisma pārstāvji, kuru daiļrade Latvijas valsts mākslas institūcijās nav plaši pārstāvēta. Jaunu virzienu kolekcijas attīstībā iezīmē starptautiska mēroga laikmetīgās glezniecības un tēlniecības papildinājumi.

🧡 Vairāk par izstādi var uzzināt šeit.