Kamēr mākslas centra Zuzeum izstāžu zālēs norisinās starptautiski atzītās mākslinieces Donnas Huankas pirmā visaptverošā, liela mēroga institucionālā personālizstāde Baltijā “UTOPISKĀS ŠŪNAS”, aicinām aplūkot Zuzānu kolekcijas darbus arī citās mākslas institūcijās.

🎨 No 2024. gada 18. oktobra līdz 2025. gada 26. janvārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10, Rīgā) būs skatāma ievērojamā latviešu dizainera un vides mākslinieka Jāņa Krieva pirmā retrospekcija “Pagājusī nākotne”, kas daudzpusīgi iepazīstina ar viņa sniegumu dizainā, kinētikas, vides un interjera mākslā. Kuratora Viļņa Vēja veidotajā izstādē iekļauti arī divi darbi no Zuzānu kolekcijas.

🧡 Vairāk par izstādi var uzzināt šeit.

Jānis Krievs (1942–2016). Kompozīcija. 1970. Foto: Jānis Pipars

🎨 16. oktobrī Jūrmalas muzejā tiks atklāta izstāde “∞ mirklis”, kas veltīta gleznotāja Anša Artuma daiļradei. Izstādē apskatāmas gan klusās dabas, gan ainavas un Tukuma pilsētas skati ar kuriem mākslinieks ir īpaši zināms. Kopā ar Kārli Neilu un Leonīdu Āriņu, Artums iezīmē Tukumu kā vienu no Latvijas mākslas centriem. Izstāde ļaus iepazīt mākslinieka harmoniskos dabas attēlojumus skaitā un fovisma spilgtajos toņos ieturētās klusās dabas, tai skaitā darbu “Klusā daba ar sarkano drēbi” no Zuzānu kolekcijas.

🧡 Vairāk par izstādi var uzzināt šeit

Ansis Artums (1908–1997). Klusā daba ar sarkano drēbi. 1938. Foto: Jānis Pipars

🎨 Vēl līdz 3. novembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā (Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga) norisināsies viena no savas paaudzes ievērojamākā Latvijas gleznotāja Andra Eglīša “Izstāde. Daži iztēles un matērijas satikšanās gadījumi”. Izstādē jaundarbi apvienojas ar vairākiem senāk veidotiem gleznu cikliem, sniedzot ieskatu gleznotāja attiecībās ar telpu un pieredzē instalāciju, tēlniecības darbu un būvkonstrukciju veidošanā.

🧡 Vairāk par izstādi uzzini šeit.

Andris Eglītis (1981). No cikla “Cauri tumsai”. 2022. Foto: Jānis Pipars

🎨 Līdz 9. novembrim Jūrmalas muzeja filiālē Aspazijas mājā (Z. Meierovica prospekts 18/20, Jūrmala) apskatāma izstāde “Krāsu dzejnieks. Vilhelms Purvītis – Aspazijas kaimiņš Dubultos”, kuru papildina trīs darbi no Zuzānu kolekcijas. Izstādē redzama glezna, kas līdz šim tikusi izstādīta ar dažādiem nosaukumiem, kā “Cēsis”, “Iela Majoros” un “Mazpilsēta”. Tikai šogad, pateicoties senām fotogrāfijām, vēsturnieks Ainārs Radovics ir noskaidrojis, ka gleznā attēlotas divu veikalu ēkas Dubultos Mellužu ielā 24 (tagadējais Dubultu prospekts 10), kuras līdz mūsdienām nav saglabājušās.

🧡 Vairāk par izstādi var uzzināt šeit

Vilhelms Purvītis (1872–1945). Mazpilsēta (Iela Dubultos). Ap 1929. Foto: Jānis Pipars

🎨 Kim? Laikmetīgās mākslas centrā (Sporta iela 2, Rīga) līdz 17. novembrim var iepazīt Ingas Melderes un Luīzes Nežbertes kopizstādi “Saulstāves”, kurā telpiskā instalācijā apskatāmas skulptūras, zīmējumi un gleznas, kas pēta reģionālās sociālās un kultūrvēsturiskās nianses. Apvienojot jaunradītus un jau esošus darbus, izstāde veido dialogu starp divu paaudžu māksliniecēm. Izstādē iekļauts Ingas Melderes darbs no Zuzānu kolekcijas.

Inga Meldere (1979). Arkādes projekts. 2023. Foto: Jānis Pipars

🎨 Līdz 20. novembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā (Bruņinieku iela 1, Valmiera) skatāma Niklāva Strunkes 130. jubilejai veltīta izstāde “Čau, Niklāv Strunke!”. Apmeklētāji var iepazīt daudzpusīgā un neparastā mākslinieka veikumu, tostarp vairākas Zuzānu kolekcijas gleznas un grafikas.

🧡 Vairāk par izstādi uzzini šeit

Niklāvs Strunke (1894–1966). Zābaki. 20. gs. 30. gadu vidus. Foto: Jānis Pipars

🎨 Rīgas Biržā (Doma laukums 6, Rīga) līdz 15. decembrim noris Spānijas glezniecībai veltīta izstāde “España Blanca y Negra: Spānijas vīzija no Fortuni līdz Pikaso”. Spāņu gleznotāju meistardarbus papildina trīs Latvijas mākslinieku – Gustava Šķiltera, Kārļa Brencēna un Jāzepa Grosvalda veikums. Izstādē eksponēti ne vien darbi no 15 Spānijas muzejiem un privātkolekcijām, bet arī 7 darbi no Zuzānu kolekcijas. 

🧡 Vairāk par izstādi uzzini šeit

Kārlis Brencēns (1879–1951). Baznīcas ieeja un koki. 1904 – 1907.

🎨 Mākslinieces Talas Madani darbs no Zuzānu kolekcijas ir devies uz Atēnu Nacionālo Laikmetīgās mākslas muzeju (EMST), kur līdz 12. janvārim norit irāņu mākslinieces personālizstāde Shitty Disco. Ar vairāk nekā četrdesmit gleznām, zīmējumiem un stopkadru animācijām izstāde uzbur metafiziska naktskluba ainu, pa vidu starp fantāziju un murgu.

🧡 Vairāk par izstādi uzzini šeit

Tala Madani (1981). Bez nosaukuma. 2019. Foto: Jānis Pipars

Aicinām Jūs apmeklēt arī mākslas centra Zuzeum izstādi “UTOPISKĀS ŠŪNAS”! 🪲