VV Foundation, Mākslas centrs Zuzeum un Arterritory ar lielu prieku paziņo par savu dalību Sarunu festivālā LAMPA, kas notiks Cēsīs 5. un 6. jūlijā. Trīs organizācijas kopīgiem centienniem prezentēs “Laikmetīgās mākslas telti” –  Latvijas laikmetīgajai mākslai veltītu divu dienu pasākumu programmu, kas piepildīta ar diskusijām, sarunām un darbnīcām, kurās piedalīsies nozares vadošās un ievērojamākās personības.

Šī būs pirmā reize festivāla LAMPA vēsturē, kad atsevišķa skatuve tiks veltīta diskusijām par Latvijas laikmetīgo mākslu, visiem tās izaicinājumiem, sapņiem un riskiem. Pasākumu programma ir izstrādāta, iesaistot plašu tēmu loku, no izglītības un cenzūras līdz publiskai mākslai un LGBTQ+ pārstāvniecībai. Programmā arī būs interaktīvas darbnīcas bērniem un pieaugušajiem.

Pasākumu programma:

1. Māksla publiskajā telpā, tās nozīme Rīgā un reģionos. 5.07.2024, 12.30-13.45

Liela daļa no Latvijas laikmetīgās mākslas industrijas ir centrēta Rīgā. Tomēr pēdējos gados ir dibināti daži ievērojami projekti, kas ienes mākslu reģionos. Kopā ar reģionālajiem nozares pārstāvjiem runāsim par laikmetīgas mākslas ietekmi uz sociālo vidi ārpus Rīgas, par izaicinājumiem, ar ko tā saskaras, un kādu labumu tā nes.

2. Privātais atbalsts mākslai: diskusija par privātajām mākslas kolekcijām un to atbildību pret mākslas vēsturi. 05.07.2024, 14.00-15.15

Mākslas kolekcionāru Latvijā ir maz, bet lielā mērā tieši viņu dēļ mūsu mākslinieki un galerijas spēj sevi uzturēt. Aicinot uz šo diskusiju vadošos privātos mākslas kolekcionārus, vēlamies izzināt viņu motivāciju: kā viņi redz savu lomu nozarē un savu atbildību pret mākslas vēsturi un Latvijas kultūras mantojuma veidošanu?

3. Latvijas galerijas: to loma kultūras, sociālajā un ekonomiskajā dzīvē. 05.07.2024, 15.30-16.45

Dažas no Latvijas mākslas galerijām pastāv jau no 90. gadu sākuma, dažas ir pavisam jaunas. Ārējam vērotājam var šķist, ka tās pastāv savā, nošķirtā pasaulē, tomēr mākslas galerijas ir daļa no lielākas ekosistēmas. Kopā ar vadošo Latvijas galeriju pārstāvjiem mēs mēģināsim saprast šo institūciju patieso lomu mūsu sabiedrībā.

4. LGBTQ+ komūnas atpazīstamība un laikmetīgā māksla: sadarbības iespējas. 05.07.2024, 17.00-18.15

Pēdējā laikā Latvijā ir panākts progress LGBTQ+ tiesību jomā, tomēr šajā ziņā mēs joprojām atpaliekam no citām valstīm — tas attiecas ne tikai uz likumiem, bet arī uz sociālo attieksmi. Vai mākslas kopiena ar savu caurmērā progresīvo pasaules skatu un ietekmi uz kultūru var palīdzēt veicināt toleranci un daudzveidību? Sarunā centīsimies saprast, kas vieno LGBTQ+ kopienu un laikmetīgās mākslas industriju, kā tās var palīdzēt viena otrai un kopā padarīt Latviju par pieņemošāku pret visiem cilvēkiem

5. Laikmetīgās mākslas darbnīca bērniem. 06.07.2024, 11.00-12.15

Mazākie Laikmetīgās mākslas telts apmeklētāji varēs praktiski iepazīties ar laikmetīgo mākslu radošajā darbnīcā, kur profesionāla mākslas pedagoga pavadībā varēs gūt iespēju atraisīt savu radošu talantu.

Darbnīca norisināsies latviešu valodā, bet uzdevums var tikt izskaidrots arī angļu vai krievu valodā.

6. Diskusija “Kur virzās mākslas izglītība Latvijā?” 06.07.2024, 12.30-13.45

Radošo talantu attīstībai ir nepieciešama kvalitātīva mākslas izglītība. Kopā ar POST starpdisciplinārās MA programmas pārstāvjiem pārrunāsim mākslas izglītības pašreizējo stāvokli Latvijā. Kāpēc ir svarīgi investēt mākslā un radošo industriju izglītībā? Vai mēs ieviešam inovācijas vai turpinām tradīcijas? Vai mēs varam padarīt Latviju par pievilcīgu mākslas izglītības galamērķi?

7. Jaunās paaudzes perspektīvas mākslas industrijā: izglītība, prakse, darba iespējas. 06.07.2024, 15.30-16.45

Kas mudina jauniešus nolemt savu dzīvi saistīt ar mākslas nozari? Vai tā ir aizraušanās, aicinājums vai aprēķināts karjeras lēmums? Vai jaunie mākslas profesionāļi nožēlo savu izvēli, vai arī mudinātu citus iet šo pašu ceļu? Šajā sarunā mākslas profesionāļu jaunās paaudzes pārstāvji dalīsies pieredzē un pārrunās, kādas iespējas Latvijā ir tiem, kas turpmākajās desmitgadēs veidos mūsu kultūru, un kā mēs varam viņus atbalstīt.

8. Māksla un cenzūra: vai izteikšanās brīvībai mākslā ir robežas? 06.07.2024, 17.00-18.15

Pēdējos gados Latvijā ir bijuši vairāki cenzūras skandāli, un dažreiz skarbākā kritika tikusi vērsta tieši pret mākslas nozari. Laikā, kad pasaule kļuvusi nestabilāka un pieaug dažādu veidu spriedze, daudziem rodas jautājums: vai izteikšanās brīvība jāaizsargā par katru cenu, vai arī mēs to varam ierobežot drošības, morāles vai sociālās saliedētības labā?

9. Darbnīca: pajautā māksliniekam! 06.07.2024, 18.30-19.45

Šajā darbnīcā auditorija var uzdot jautājumus nozares pārstāvjiem. Māksla, īpaši laikmetīgā māksla, nozarē neiesaistītiem cilvēkiem var šķist dīvaina: ar to saistīti daudzi mīti un stereotipi. Lai tos izgaismotu, šajā interaktīvajā pasākumā publikai būs iespēja mākslas nozares pārstāvjiem uzdot anonīmus jautājumus par sevi, savu darbu un mākslu kopumā.

Sarunu festivāla LAMPA apmeklējums ir bez maksas, tajā skaitā Laikmetīgās mākslas telts. Tiem, kuri nevarēs ierasties klātienē, pasākuma tiešraide tiks organizēta caur VV Foundation, mākslas centra Zuzeum un Arterritory sociālajiem medijiem.