Kamēr mākslas centrā Zuzeum gatavojamies Donnas Huankas izstādes “UTOPISKĀS ŠŪNAS” atklāšanai 20. septembrī, aicinām aplūkot Zuzānu kolekcijas darbus citās mākslas institūcijās Latvijā un citur Eiropā.

Anita Arbidāne (1983). Medūza. 2019. Foto: Normunds Brasliņš

🎨 Vēl līdz 15. septembrim Liepājas Muzejā (Kūrmājas prospekts 16/18, Liepāja) ir iespēja apmeklēt ievērojamu mākslinieces Anitas Arbidānes retrospekciju “Māksla uz paplātes”, kas veidota sadarbībā ar Zuzeum. Kristiāna Brektes scenogrāfijā apvienoti divdesmit astoņi darbi no Zuzānu kolekcijas un jauni darbi, ko māksliniece radījusi īpaši šim notikumam.

🧡 Vairāk par izstādi var uzzināt šeit

Aleksandra Beļcova (1892–1981). Vasarnīca Jūrmalā. 20. gs. 20. gadu beigas. Foto: Jānis Pipars.. 

🎨 Jūrmalas muzejā (Tirgoņu iela 29, Jūrmala) izstādē “Jūrmala gleznās un grafikā. Iz vēstures” līdz 13. oktobrim var iepazīt pilsētu caur mākslinieku acīm. Šī ir unikāla iespēja apskatīt vienuviet Aleksandras Beļcovas darbus no dažādām publiskām un privātām mākslas kolekcijām, tai skaitā gleznu “Vasarnīca Jūrmalā” no Zuzānu kolekcijas. 

🧡 Vairāk par izstādi var uzzināt šeit

Vilhelms Purvītis (1872–1945). Mazpilsēta (Iela Dubultos). Ap 1929. Foto: Jānis Pipars

🎨 Līdz 9. novembrim Jūrmalas muzeja filiālē Aspazijas mājā (Z. Meierovica prospekts 18/20, Jūrmala) apskatāma izstāde “Krāsu dzejnieks. Vilhelms Purvītis – Aspazijas kaimiņš Dubultos”, kuru papildina trīs darbi no Zuzānu kolekcijas. Izstādē redzama kas līdz šim tikusi izstādīta ar dažādiem nosaukumiem, kā “Cēsis”, “Iela Majoros” un “Mazpilsēta”. Tikai šogad, pateicoties senām fotogrāfijām, vēsturnieks Ainārs Radovics ir noskaidrojis, ka gleznā attēlotas divu veikalu ēkas Dubultos Mellužu ielā 24 (tagadējais Dubultu prospekts 10), kuras līdz mūsdienām nav saglabājušās. 

🧡 Vairāk par izstādi var uzzināt šeit

Andris Eglītis (1981). No cikla “Cauri tumsai”. 2022. Foto: Jānis Pipars.

🎨 Līdz 3. novembrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā (Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga) norisināsies viena no savas paaudzes ievērojamākā Latvijas gleznotāja Andra Eglīša “Izstāde. Daži iztēles un matērijas satikšanās gadījumi”. Izstādē jaundarbi apvienojas ar vairākiem senāk veidotiem gleznu cikliem, sniedzot ieskatu gleznotāja attiecībās ar telpu un pieredzē instalāciju, tēlniecības darbu un būvkonstrukciju veidošanā.

🧡 Vairāk par izstādi uzzini šeit.

Tala Madani (1981). Bez nosaukuma. 2019. Foto: Jānis Pipars

🎨 Mākslinieces Talas Madani darbs no Zuzānu kolekcijas ir devies uz Atēnu Nacionālo Laikmetīgās mākslas muzeju (EMST), kur līdz 12. janvārim norit irāņu mākslinieces personālizstāde Shitty Disco. Ar vairāk nekā četrdesmit gleznām, zīmējumiem un stopkadru animācijām izstāde uzbur metafiziska naktskluba ainu, pa vidu starp fantāziju un murgu.

🧡 Vairāk par izstādi uzzini šeit

Māris Ārgalis (1954–2008). Acs. Ap 1987. Foto: Jānis Pipars

🎨 No 6. septembra līdz 6. oktobrim Māra Ārgaļa triptihs “Acs” būs redzams Laikmetīgā mākslas festivāla “Survival KIT’15” ietvaros, Strazdu ielā 4, Rīgā. Šī gada mākslinieciskais vadītājs ir somu kurators Jusi Koitels (Jussi Koitela), kurš ar festivāla konceptu “Mērījumi” aicina mērīt, pētīt un aptvert daudzveidīgās, daudzslāņainās zināšanas par pilsētu un tās kopienām. 

🧡 Vairāk par izstādi uzzini šeit

Kārlis Brencēns (1879–1951). Baznīcas ieeja un koki. 1904 – 1907.

🎨 13. septembrī Rīgas Biržā (Doma laukums 6, Rīga) tiks atklāta Spānijas glezniecībai veltīta izstāde “España Blanca y Negra: Spānijas vīzija no Fortuni līdz Pikaso”. Spāņu gleznotāju meistardarbus papildinās trīs Latvijas mākslinieku – Gustava Šķiltera, Kārļa Brencēna un Jāzepa Grosvalda veikums. Izstādē eksponēti ne vien darbi no 15 Spānijas muzejiem un privātkolekcijām, bet arī 7 darbi no Zuzānu kolekcijas. 

🧡 Vairāk par izstādi uzzini šeit

Inga Meldere (1979). Arkādes projekts. 2023. Foto: Jānis Pipars

🎨 No 20. septembra līdz  17. novembrim Kim? Laikmetīgās mākslas centrā (Sporta iela 2, Rīga) vērs durvis Ingas Melderes un Luīzes Nežbertes kopizstāde “Saulstāves”. Divas mūsdienu mākslinieču paaudzes un divas dažādas mākslas prakses veidos simbiozi mākslas centra telpās. 

Niklāvs Strunke (1894–1966). Zābaki. 20. gs. 30. gadu vidus. Foto: Jānis Pipars

🎨No 4. oktobra līdz 20. novembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā (Bruņinieku iela 1, Valmiera) būs skatāma Niklāva Strunkes 130. jubilejai veltīta izstāde “Čau, Niklāv Strunke!”. Apmeklētāji varēs iepazīt daudzpusīgā un neparastā mākslinieka veikumu, tostarp vairākas Zuzānu kolekcijas gleznas un grafikas.

🧡 Vairāk par izstādi uzzini šeit

No 20. septembra Aicinām Jūs apmeklēt arī mākslas centra Zuzeum izstādi “UTOPISKĀS ŠŪNAS”!